Undgå Corona Kuller

Undgå Corona kuller

Corona krisen har for alvor taget fat i Danmark. Med udmelding om at tiltagene for at undgå smittespredning, er forlænget frem til 13.april 2020, betyder det, at mange danskere ser ind i en periode, med en meget anderledes hverdag, end hvad man har været vandt til.
For at modvirke de naturlige bekymringer, man som barn, ung eller voksen kan have i denne tid, har vi her vores bud på, hvordan dagene lidt nemmere kan overkommes og bruges bedst muligt.

Vi ved naturligvis godt at det ikke er alle der kan bruge vores råd, grundet den familiemæssige eller heldbredsmæssige situation. Men om ikke andet, håber vi at du kan inspireres og bruge lidt af vores anbefalinger.

Planlægning

Planlægning af en hverdag for at få tid til træning

Hvis man pludselig skal tilbringe mere tid hjemme, enten pga. karantæne, hjemmearbejde, hjemsendelse mv. så er planlægning helt afgørende for at få struktur på hverdagen, og ikke blot falde i facebook eller serie binge fælden. Planlægning er faktisk med til at skabe tid og overblik, så man kan få plads til de ting som er vigtige, og giver positivitet og energi.

For at få struktur på hverdagene derhjemme, kan man med fordel lave et dagsprogram, ligesom man typisk har på en normal hverdag. Det er godt for alle at vide, hvornår de enkelte personer i familien er optaget af aktiviteter eller gøremål, og hvornår man er ledig til hygge, en snak eller hjælp. Programmet kan bestå af flere elementer, men vi anbefaler følgende overordnede elementer:

  • Fast tidspunkt for vækning. Fast tidspunkt for hvornår man i familien spiser morgenmad
  • Planlægning af aktiviteter i løbet af formiddagen (skolearbejde, arbejde, træning, rengøring, havearbejde mv.) Vi anbefaler at formiddagen holdes fri for tv, spil på elektroniske medier og lign. 
  • Middagspause /frokost. 
  • Aktiviteter frem til fx. sen eftermiddag, fx. kl. 16. Evt. med plads til 30-60 min tv, spil på ipad eller anden afslapning
  • Resten af eftermiddagen og aften kan man prøve at finde en aktivitet som et spil, kreative tiltag, en fælles gåtur eller lign. Men her er det også vigtigt at der gives “fri” til de ting den enkelte gerne vil.
  • Sen aften – husk at have et fast tidspunkt for sengetid, både for voksne og børn.

Hvad programmet specifikt skal indeholde, og hvordan du/I sammensætter det, er op til den dagligdag og de muligheder du/I har.

Specielt henset til den kommende påske, hvor mange familier typisk holder påskefrokoster, tager i sommerhus eller på en lille rejse, kan planlægningen også være et godt værktøj. Forsøg at læg nogle aktiviteter ind hver dag. Om det er at tage til stranden og finde sten der kan males på, bygge et insetkhotel, træne sammen osv. er underordnet. Men strukturen kan sagtens være gavnlig i en ferieperiode, hvor man skal være hjemme.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet er vigtig, uanset corona krise eller ej. Men specielt nu, hvor bevægelsesfriheden er begrænset, og mange af os ikke kommer ret meget udenfor hjemmets 4 vægge. Herunder også et specielt fokus på børn, som ikke længere kommer ud at lege med andre børn i div. dagtilbud, skole samt aktiviteter ved deltagelse i andre sociale aktiviteter, som pt. er lukkede.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn og unge fra 5-17 år har mindst 60 min. fysisk aktivitet om dagen, og voksne ml. 18 og 64 år er fysisk aktive 30 min. om dagen. Aktiviteten er udover de normale gøremål, og intensiteten bør være moderat til høj intensitet. Læs mere her om anbefalingen på sst.dk

Aktiviteterne kan fx være:

  • Leg i form af boldspil, fangeleg, hoppe på trampolin, tur på rulleskøjter
  • Rask gåtur, løbetur, cykeltur mv.
  • Træning m. egen kropsvægt (se evt. videoer til inspiration på CrossBox’s facebook side) Træningerne kan laves af både voksne og børn, og kan dermed også være en sjov fælles aktivitet
  • Havearbejde og rengøring kan også gøres med moderat intensitet, og dermed indgå.

Hvis du/I har svært ved at få børnene aktive, så kan det være en ide at prøve at finde aktiviteter som minder om en fritidsaktivitet som barnet normalt går til. Fx de klassiske som fodbold eller håndbold. Men også mange fritidsaktiviteter kan brydes ned i dele som man kan gøre derhjemme. Involver evt. barnet og spørg hav barnet synes er sjovt.

Spis normalt og varieret

Husk at spise normal og varieret. Kosten kan have stor påvirkning på energiniveau og almen tilstand. Så selvom det er dejligt at hygge med god mad, kagebagning og boller om morgenen, bliver hyggen hurtigt til en vane, hvis det gøres alle dage. Denne vane vil være svær at komme af med igen når krisen er overstået. Det bliver heller ikke så hyggeligt hvis man gør det hele tiden. Ekstra kalorier giver også et øget behov for bevægelse, for at undgå vægtøgning.

Planlæg måltiderne, så det ikke bliver impuls eller junk food. Ved planlægning får du/I mulighed for at finde nogle gode retter, og få samlet indkøbet. Det giver mulighed for at finde nogle varierede retter, og samtidig undgås unødvendige turer til supermarkedet.

Har du behov for inspiration, eller hjælp til dig eller familiens generelle kostvaner, tilbyder vi hos CrossBox personlig kostvejledning. Du kan læse mere ved at følge dette link: Kostvejledning hos CrossBox i Hadsten

CrossBox initiativer

Hos CrossBox i Hadsten, har vi iværksat en række initiativer, du kan bruge til at få fysisk aktivitet ind i hverdagen. På vores facebookside – klik her – kan du se flere træningsvideoer, hvor vi guider dig igennem en træning du kan lave i hjemmet, uden specielt udstyr. Vi laver løbende begivenheder med livetræning, og alle videoer bliver efterfølgende gemt, så de kan bruges af dig og din familie, såfremt I mangler inspiration til træning og fysisk aktivitet.

Vi har endvidere valgt at sætte lidt af det udstyr vi har på lager til salg, så man får mulighed for at udvide aktiviteterne derhjemme. Du kan herunder se det udstyr vi har til salg.

One thought on “Undgå Corona Kuller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *